Osurduktan sonra abdest için taharet gerekir mi?
Tuvalete işedikten sonra idrar kaçırmayan ve beklemeden hemen yıkanan kişilerde bir sakınca yoktur. Temizlik ve titizliğe gereken hassasiyeti gösterenler, haksız düşünce ve kuruntulara itibar etmemelidir.
Hangi durumlarda taharet gerekir?
Abdesti bozduktan sonra gereken temizliği ifade eden iki terim. Necaset, adet ve lohusalık gibi yasal kirlilikleri gidermek için gereken dini temizlik. Abdest veya gusül yapılamayan durumlarda, yüzü ve her iki kolu temiz toprak veya toprak benzeri bir madde ile meshetmek.
Su ile taharet şart mı?
Tuvalete temizlik için gitmesi gereken herkes için zorunludur. Şüphesiz suyla temizlik yapmak en iyisidir. Suyun yanı sıra, kirleri temizleyen bezler, kumaşlar, taşlar vb. de vardır. Temizlik, eşyalarla da yapılabilir. Şüphesiz bu konuda asıl önemli olan, kirleri suyla temizlemektir.
Banyo bittikten sonra abdest alınır mı?
Gusül abdesti de kapsadığından, abdesti bozacak bir durum olmadıkça daha sonra abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Aişe, Resûlullah’ın (s.a.s.) yıkandıktan sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Gaz çıkarınca tekrar taharet almak gerekir mi?
Mesela gazlar çıktıktan sonra bir süre abdest alıp namaz kılabiliyorsanız, fakat daha sonra gazlar tekrar çıkıyorsa, gazlar bittikten sonra abdest alıp namaz kılmalısınız.
Banyoda taharet alınır mı?
Cevap: Eğer yıkanmak bedeni temizlemek içinse abdest yerine geçer.
Klozetten sıçrayan su necis mi?
Abdest ve gusülde kullanılan suya “ma-i musta’mel” (kullanılmış su) denir. “Kullanılmış su”, şer’î kirliliği (hades) giderme özelliğini kaybetmiş olsa bile necis sayılmaz. Bu sebeple bu tür su ulaştığı yeri kirletmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/16).
Taharet almak mecburi mi?
Mesele 25: Namazda ve küçük pisliklerden temizlenmeyi gerektiren her türlü ibadette abdest almak farzdır.
Makatta kalan necaset abdesti bozar mı?
Vücuttan kan, irin, akıntı, önden veya arkadan çıkan herhangi bir şey abdesti bozar. Aynı şekilde, makattan çıkan tenya ve benzeri kurtlar da abdesti bozar. Çünkü bunlar, pisliğin olduğu yerden çıkarlar (Merğinânî, el-Hidaye, 1/18).
Çiş yapınca taharet gerekir mi?
73- İdrardan sonra idrar temizleme usulü yapılır ve abdest alınır. Abdestten sonra rutubet görülürse, bu meni veya idrar ise, ihtiyat olarak hem gusül hem de abdest alınmalıdır. Ancak rutubet görülmeden önce abdest alınmamışsa, sadece abdest yeterlidir.
Tuvalet kağıdı ile taharet olur mu?
Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, kağıdın yazı malzemesi olması nedeniyle temizlik malzemesi olarak kullanılmasının uygun görülmediğini, tuvalet kağıdının ise günümüzde temizlik amaçlı üretildiğini, bu nedenle temizlik amaçlı kullanılmasında bir sakınca olmadığını belirtti.
İdrar damlamış iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirebilmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Normal banyo gusül sayılır mı?
Bu öyle bir yıkamadır ki, duşta baştan ayağa dökülen su, vücudun her yerini ıslatıp, iğne ucu batırılacak kadar kuru yer kalmadığında gusül tamamlanmış olur. Yani, iğne ucuyla bastırılacak kadar bile olsa, vücutta kuru yer kalmadığında gusül tamamlanmış sayılır.
Banyoda gusül abdesti almayı unuttum ne yapmalıyım?
Din İşleri Yüksek Kurulu: Abdest almak için su bulamayan, soğukta abdest alırsa hastalanacağına inanan veya abdest almak için uygun bir yer bulamayan cünüp kimse, teyemmümle namazını kılar.
Banyoda gusül abdesti nasıl alınır?
Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç defa suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç defa su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Taharet almadan abdest olur mu?
Mesele 25: Namazda ve küçük pisliklerden temizlenmeyi gerektiren her ibadette abdest almak farzdır. Abdesti olmayan bir kimsenin, vücudunun herhangi bir yerini Kur’an satırına dokunması caiz değildir.
Önden çıkan gaz abdesti bozar mı?
Çünkü önden mi arkadan mı geldiği belli değildir. Arkadan gelirse abdesti mutlaka bozar. Abdestin önden mi arkadan mı alındığı konusunda şüphe varsa icma ile abdestiniz bozulur.
Tuvalet kağıdı ile taharet olur mu?
Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, kağıdın yazı malzemesi olması nedeniyle temizlik malzemesi olarak kullanılmasının uygun görülmediğini, tuvalet kağıdının ise günümüzde temizlik amaçlı üretildiğini, bu nedenle temizlik amaçlı kullanılmasında bir sakınca olmadığını belirtti.
Yellenmeyi tutmak abdesti bozar mı?
Seles-i bevl hastalığına yakalanan ve gazını tutamayıp dışarı atan kimsenin hükmü, istihaza kanı gören kimsenin hükmü gibidir. İdrar (bevl), gaz (gaz) ve kadının vajinasından (sıvı) kan gelmesi de abdesti bozan şeyler arasındadır.